Vill du se Monets näckrosor, van Goghs självporträtt och Vermeers Flicka med pärlörhänge på expertguidade turer – utan att lämna Stockholm? Konst på bio gör det möjligt.
– Inför Gauguins ankomst skapade van Gogh en serie målningar som skulle dekorera väggarna i det gula huset i Arles, däribland de berömda solrosorna och sovrummet.
Curator Maite van Dijk beskriver relationen till konstnärsvännen som skulle kosta van Gogh örat, medan hans välbekanta tavlor lyser upp de mörka galleriväggarna. Men visningens publik trängs inte på en guidad tur på Van Gogh-museet i Amsterdam, utan sitter tillbakalutade i Bio Rios salong vid Hornstull. Och på Folkets hus i Tumba. Och på Ekerö bio.
– Vi jobbar hela tiden för att sänka trösklarna för kultur så att vem som helst ska ha tillgång, oberoende av var du bor, inkomst, etnicitet och så vidare, berättar Daniel Söderberg på Folkets hus och parker.
I höstas började organisationen satsa på konst på bio och i dag erbjuder de 180 biografer över hela landet att visa förinspelade guidningar av internationella utställningar på stor duk.
– Utställningarna är väldigt attraktiva. De kommer inte till Sverige och biljetterna, som kan vara rätt dyra, tar ofta slut väldigt fort, säger Söderberg.
Varvat med stillsamma dramatiserade sekvenser ur målarnas liv får publiken följa med bakom kulisserna på museerna. Gallerister förklarar varför tavlorna hänger som de gör och konstvetare redogör för konstnärernas verk och historia.
– Det speciella är att man får som en privat guidad tur med världens främsta experter. Det är väldigt folkbildande. Och häftigt att se i storbildsformat. Du har hela museet för dig själv och ser allt in i minsta detalj, säger Daniel Söderberg.
På repertoaren finns Matisse, Rembrandt, da Vinci, Monet och ytterligare en handfull giganter. Tio av tio namngivna konstnärer är män. Ett problem, medger Söderberg:
– En del av historien försvinner och har gjort det under lång tid. Vi är ju inte med och producerar filmerna men vi lyfte frågan med den engelska distributören i höstas. De hade inte hört något liknande och blev väldigt förvånade, men tog till sig kritiken. Så vi hoppas att de gör nånting.
Men hur kul är det egentligen att se konst på bio? Vad går du miste om? Daniel Söderberg funderar en stund.
– Vissa gillar det sociala med att gå på utställning. På bio får du prata efteråt.
Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och Stockholm konst, har fler synpunkter:
– Du missar den fysiska kontakten med verken. Att uppleva den tredimensionella skalan. Det är kryddan och den extra kicken, att kunna gå nära och ta på det. Ja, vissa verk då...
Fast grundidén med konst på bio är god, tycker Castenfors, i första hand eftersom tillgängligheten ökar.
– Att man i Laxå folkets hus kan få se det där, det är den stora poängen. Sedan ur mitt eget perspektiv är det viktigt att sprida intresset för min verksamhet. Jag tror att såna här projekt väcker intresse. Det är en försmak, säger han.
Du menar att de som sett Rembrandt på bio är samma publik som sen åker till Amsterdam och går på utställningen på riktigt?
– Om man ska vara taskig kan man säga att gubbarna med kulturintresserade fruar nog är glada att få gå hem efter bion, medan de kulturbärande damerna sätter sig på flyget.
På konsthallen Liljevalchs har Mårten Castenfors initierat ett projekt likt Folkets hus och parkers konst på bio, om än i lågbudgetvariant. Sedan 2014 filmas en guidad tur av den årliga Vårsalongen som Castenfors håller i. Filmen visas sedan på äldreboenden i ett av Stockholms stads fastighetsbolags regi.
– Panchisarna kan ju inte komma till oss, så vi kommer till dem. Det är jättepoppis!
Filmen släpps dagen före Vårsalongen öppnar, och Mårten Castenfors brukar åka ut till olika äldreboenden och fira filmvernissagen, traditionsenligt med snittar och vin.
– Många av de som sitter där har kanske varit på Liljevalchs någon gång 1934 på hösten. De blir jätteglada.
Att filma guidade turer av Liljevalchs övriga utställningar för biografer skulle Castenfors gärna göra, säger han. Men upphovsrätten gör det svårt.
– För Vårsalongen skriver konstnärerna under på att verken får användas digitalt, men om jag skulle göra det med en Vera Nilsson eller Sigrid Hjertén-utställning är det mycket snårigare och jag skulle dra på mig en massa pengar i ersättningskrav. Så det är inget jag jobbar för i nuläget.
Så publiken får nöja sig med manliga internationella tungviktare tills vidare. Och intresset är redan stort, säger Daniel Söderberg från Folkets hus och parker:
– Det finns ett sug att se filmer om det här. Folk uppskattar verkligen kvaliteten. Live på bio-konceptet har ökat enormt. Vi har haft teater, balett, opera, e-sport… Det kommer nya aktörer hela tiden. Jag tror det här är framtiden.
Fakta
• Hittills visar följande biografer konst på bio i Stockholm: Bio Rio vid Hornstull, Facklan i Åkersberga, Cosmopolite i Brandbergen, Tumbascenen i Tumba, Vaxholms Biograf och Ekerö bio.
• Nästa chans att se en föreställning är Rembrandt, 30 maj på Bio Rio.
• Liljevalchs vårutställning online i samarbete med Micasa fastigheter finns på respektive hemsidor och på youtube.